Sanat Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Çocuğa Nasıl Sorumluluk Kazandırılır?

Çocuklara Sorumluluk Bilinci Kazandıran Kurs Önerileri

Ebeveynlerin en fazla merak ettikleri sorulardan biri “çocuğa nasıl sorumluluk kazandırılır” sorusudur. İstisnasız her ebeveyn çocuğunun geleceği için endişelenirken, onun sorumluluk duygularının gelişmesini ve ileride kendisine yetebilen bir birey olmasını diler. 

Çocuğa sorumluluk bilinci kazandırmak aile içinde zorlanılacak bir konu olsa da üzülmeyin, imkansız olmadığını bilin. Vereceğimiz tavsiyelerle ve sorumluluk kazandıran çocuk kursları önerilerimizle çocuğa sorumluluk bilinci nasıl verilir öğrenecek, sizin için en kolay yöntemleri bulabileceksiniz.

Çocuğa Sorumluluk Bilinci Nasıl Verilir? Neler Yapılmalı?

Anneler ve babalar çocuklarının sorumlu birer birey olarak yetişmesini istemeden önce, ev içi sorumluluklarda bocalarlar ve çocuklar için sorumluluk bilincinin aslında ne kadar önemli olduğunu kavramaya başlarlar. Ardından çocuğa nasıl sorumluluk kazandırılır diye düşünmeye başlarlar ve uzman desteğine ihtiyaç hissederler. Sorumsuz davranışlar sergileyen çocuğun ileride bilmeden kendisine zarar verebileceğini öngören aileler için uzmanlar genellikle bazı tavsiyeler veriyor.

Çocuğun seçme hakkı, rutinleri, fikirleri ve katıldığı çocuk kursları sorumluluk bilincini etkiliyor. Çocuğa nasıl sorumluluk kazandırılır dendiğinde onu önce evde sonra da dışarıda desteklemeniz gerektiğini belirtelim. Belirli rutinler, seçimler ve uyulması gereken kurallar çocuğa sorumluluk bilinci kazandırır.

Uzmanlara göre çocuğa nasıl sorumluluk kazandırılır:

1. Seçme Hakkı Olmalı

Çocuğa sorumluluk kazandırma konusunda uzmanların ortak görüşleriyle hazırladığımız tavsiyelerin başında çocuğa seçme hakkının verilmesi yer alıyor. Çocuğunuzun kararlarını ve ihtiyaçlarını belirlerken seçim yapabilmesine izin vermelisiniz. Çocuğa sorumluluk bilinci kazandırabilmek için öncelikle ona seçenek sunun. Göreceksiniz ki kendi kararlarını verebilen ve seçim yapabilen çocuklar çok daha fazla sorumluluk almaya eğilimli oluyor. Çünkü kararlarının arkasında durabiliyor ve böylece kararlarının sorumluluğunu almayı da öğreniyor. 

Çocuğa sorumluluk kazandırma yöntemi olarak çocuk kurslarını tercih ederken de ona seçme hakkı tanıyın, sevdiği etkinlikleri içeren çocuk kurslarından en az iki seçenek sunduğunuzda seçimi çocuğunuza bırakmış olacaksınız.

2. Rutinlerini Oluşturun

Çocuğa sorumluluk nasıl kazandırılır diye merak eden ailelere ikinci bir öneri olarak rutinlerden bahsedebiliriz. Çocuğa sorumluluk kazandırma aşamalarından biri olan rutinler onun hayatını düzene sokmak için en önemli adım olacaktır. Belirli rutinlere sahip olan çocukların sorumluluk bilinci artar. Çocuğa sorumluluk kazandırma etkinlikleri hakkında bilgi vermeden önce rutinleri belirlemeniz gerektiğini söylemeliyiz. 

Özellikle ergenlerde sorumluluk bilinci yaratmak için rutinler önemlidir. Ergenlik çağındaki çocukların aile isteklerini yerine getirmede zorluk yaşadıklarını düşünürsek, rutinleri birlikte belirlediğinizde kendi başına sorumluluklarını yerine getirdiğini göreceksiniz. Sürekli her ihtiyacını siz karşılarsanız, günlük rutinler belirlemezseniz ergenlerde sorumluluk bilinci maalesef yok denecek kadar az olabilir. Çocuğa sorumluluk kazandırma teknikleri arasında rutinleri de saymak bu yüzden gerekiyor. 

3. Fikirlerine Saygı Duyun

Çocuğunuza onu dinlediğinizi ve fikirlerine saygı duyduğunuzu gösterirseniz kendi sorumluluklarının farkına varmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda kendi rutinlerini belirlemede ona fırsat tanımış olursunuz. Sürekli kararları siz verirseniz çocuğunuz sizin kararlarınızın sorumluluğunu almak istemeyecektir. Çocuğa sorumluluk nasıl kazandırılır diye soran ailelere baktığımızda, çocuklarını hala küçük birer bebek gibi gördüklerini söyleyebiliriz. Çocuğa sorumluluk bilinci nasıl verilir diyorsanız öncelikle onun, geleceğin yetişkini olduğunu unutmayın. 

4. Çocuk Kurslarına Yazdırın

Yaşına göre etkinlikler yapabileceği, onu sıkmayan ve eğlendiren, aynı zamanda da sorumluluk kazandıran çocuk kursları tam size göre bir fırsat! Çocuğunuz sorumluluk kazandıran çocuk kursları ile bambaşka bir birey haline gelebilecek. Peki ama çocuk kursları nasıl sorumluluk bilinci kazandırıyor? 

Çocuk kursları, çocuğunuza seçenek sunarak seçtiğiniz kurslar olmalıdır. Çocuğunuz sevebileceği kursu kendi seçerek sorumluluk bilinci için bir adım atmış olur. Ardından seçtiği kursa düzenli olarak katılarak rutinini oluşturur. Çocuğunuzun katıldığı kursun belli başlı kuralları olduğundan, çocuğa sorumluluk bilinci kazandırmada etkili olacak. Özellikle belirli eğitimler kendi kurallarını belirlediğinden çocuğunuz ister istemez sorumluluk kazanmış olacak. Sorumluluk kazandıran çocuk kursları sayesinde belki de evde başaramadığınızı başarabileceksiniz. 

Sorumluluk Kazandıran Çocuk Kursları Neler Olabilir?

Kurslarla çocuğa sorumluluk nasıl kazandırılır diye soruyorsanız merakınızın doğal olduğunu söylemeliyiz. Sorumluluk kavramı için özellikle kurslar bulunmuyor, çocuğunuz herhangi bir çocuk kursu ile sorumluluk bilinci kazanabiliyor. Birçok çocuk kursu, çocuğa sorumluluk kazandırma konusunda başarılıdır. Fakat bazı çocuk kursları diğerlerine göre bu işte daha başarılı kabul edilir. 

Örneğin bir müzik aleti çalmayı öğrenmek için müzik kurslarına katılan çocuğunuz, çalmayı öğrenebilmek için kendi çalışma düzenini oluşturmak durumunda kalacak, derslerinin başına oturmakta zorlanabilen çocuğunuzu ne zaman baksanız enstrüman başında görebileceksiniz. Veya hip hop dansı eğitimlerine katılırken ne kadar çalışması gerektiğini bilecek ve bunun sorumluluğunu alabilecek. Öyleyse temel olarak çocuğa sorumluluk kazandırma etkinlikleri neler, göz atalım:

  • Müzik Kursları (Piyano, gitar, keman, bateri, perküsyon, şan, viyolonsel…)
  • Dans Kursları (Bale, hip hop, break dance, salsa, oryantal, zeybek…)
  • Tiyatro ve Oyunculuk Kursları (Tiyatro oyunculuğu, kamera önü oyunculuk…)

Çocuğa sorumluluk bilinci nasıl verilir diyenlere yukarıdaki kursların sorumluluk kazandıran çocuk kursları olduklarını söyleyebiliriz. 

[widget-185]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 33 44