Sanat Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Güzel Sanatlar Fakültesine Nasıl Girilir?

Güzel Sanatlar Fakültesine Girmek İçin Neler Yapmalısınız?

Üniversite eğitimine yönelik tercih yapacak öğrenciler için güzel sanatlar fakültesine başvurma süreci, bilinmeyen bir konu olabilir. Bu nedenle, öğrencilerin doğru ve bilinçli tercihler yapabilmeleri, istedikleri bölüme yerleşmeleri için "güzel sanatlar fakültesine nasıl gidilir", "güzel sanatlar fakültesine kaç puanla girilir", "güzel sanatlar fakültesi için TYT gerekli mi" gibi en çok merak edilen soruları açıklamak önemlidir.

Güzel sanatlar fakültelerinin yetenek sınavları, öğrencilerin sanatsal yeteneklerini ve potansiyellerini ölçmek amacıyla düzenlenir. Farklı bölümler için özel olarak tasarlanan bu sınavlarda öğrenciler, çizim, modelleme, performans gibi sanatsal çalışmalar yaparak yeteneklerini sergilemeye çalışırlar. Yetenek sınavları, öğrencilerin yaratıcılıklarını ve sanatsal ifade yeteneklerini değerlendirerek uygun bölümlere yerleştirilmesine yardımcı olur.

Güzel Sanatlar Fakültesi İçin TYT Yeterli mi? TYT Barajı Kalktı mı?

“Güzel sanatlar fakülteleri için TYT sınavına girmek gerekli mi?” sorunuza gelecek olursak önceki yıllarda üniversite özel yetenek sınavları için başvuru koşulu Temel Yeterlilik Testi (TYT) alanından en az 150 almaktı. Ancak 2022 YKS’de yapılan bir değişiklikle baraj puanı kalktı. Güzel sanatlar fakültesi gibi özel yetenek sınavı ile öğrenci alan kurumlar ise bu konuda bağımsız olarak karar verme hakkına sahip.

Güzel sanatlar fakülteleri dışında üniversiteler için baraj puanı aranmasa da güzel sanatlar fakülteleri TYT’den 150 puan almayı yetenek sınavlarına başvuru şartı olarak ekliyorlar. Özetle güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavlarına başvurmak için TYT’den 150 puan almanız şart. Güzel sanatlar fakültelerinin bazı bölümleri ise 150 puandan daha yüksek bir baraj belirleyebiliyorlar. Örneğin Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin Resim bölümü için TYT puan şartı 150 iken Tekstil ve Moda Tasarımı için 200 TYT puanı istiyor. Bu nedenle üniversitelerin yetenek sınavı başvuru şartlarını incelemeniz gerekiyor.

Yetenek Sınavından Kaç Puan Almak Gerekir?

Güzel sanatlar fakültelerine girmek için özel yetenek sınavları belirleyici faktördür. Ancak adayın puanı hesaplanırken aşağıdaki üç puan belli ağırlıklarla çarpılarak toplamı alınır.

  • Özel Yetenek Sınav Puanı (ÖYSP)
  • Ortaöğretim Başarı Puanı
  • 2022-TYT Puanı (TYT-P)

Bu hesaplamanın neticesinde adaylar en yüksek puandan en düşük puana doğru sıralamaya konulurlar. Güzel sanatlar fakültesinin ilgili bölümünün kontenjanı sınırında yeterlilik gösterenler kesin kayıt yaptırmaya hak kazanırlar.

Güzel Sanatlar Fakültesi Yetenek Sınavlarına Kimler Başvurabilir?

Lise son sınıf öğrencisi veya lise mezunu öğrenciler, T.C. vatandaşı veya yabancı uyruklu (Kontenjan ile sınırlıdır.) öğrenciler üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültesi yetenek sınavlarına başvuru yapabilirler.

Güzel Sanatlar Fakültesi Yetenek Sınavları Kaç Aşamadan Oluşmaktadır?

Güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavlarının aşamaları üniversiteden üniversiteye farklılık gösterir. Bazı üniversiteler sadece yetenek sınavı ile öğrencilerini öğrenci kabul ederken bazıları birden fazla aşama uygulayabilir. Örneğin; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Yetenek Sınavları iki aşamadan (baraj ve bölüm sınavları) oluşurken Marmara Üniversitesi Yetenek Sınavları üç aşamadan (baraj, bölüm ve mülakat – öğrenci portfolyo değerlendirmesi) oluşur. Özel üniversitelerin yetenek sınavları ise genellikle iki aşamadan (baraj ve mülakat-öğrenci portfolyo değerlendirmesi) oluşmaktadır.

Güzel Sanatlar Fakültesini Kazanmak İçin Nasıl Çalışılır?

Yetenek sınavı, adayların sanatsal yeteneklerini ve becerilerini ölçmek amacıyla yapılan bir sınavdır. Bölümlere göre farklı uygulama ve içeriklere sahip olabilir. Örneğin, resim bölümü için çizim çalışmaları, heykel bölümü için üç boyutlu modelleme, grafik tasarım bölümü için tasarım çalışmaları gibi farklı aşamalar içerebilir. Yetenek sınavları, adayların yaratıcılıklarını ve sanatsal ifade yeteneklerini değerlendirerek uygun bölümlere yerleştirilmesine yardımcı olur.

Üniversiteye başvuracak öğrencilerin güzel sanatlar fakültesi tercihleri için, yetenek sınavlarına önem vermeleri ve hazırlıklarını bu yönde yapmaları önemlidir. Disiplinli çalışma ve istikrar ile güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavlarını kazanmak mümkündür. Güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavlarında başarı elde etmek için;

  • Resim kursları
  • Fotoğraf kursları
  • Grafik kursları
  • Heykel kursları
  • Seramik kursları
  • Moda ve tekstil tasarım kursları
  • Cam ve seramik kursları gibi eğitimler almak gerekir.

El becerilerinizin gelişeceği, sanat formlarını öğreneceğiniz, perspektif kazanacağınız bu eğitimlerde yetenek sınavlarına hazırlanma imkanı bulur; başarınızı şansa bırakmazsınız. Doğru metotlar ve uzman eğitmenlerin gözetimi ile eksiklerinizi telafi eder güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavları için gerekli teorik ve uygulama becerilerini kazanırsınız.

Sanat Akademi İle Yetenek Sınavlarından Korkmayın! 

Sanat Akademi, güzel sanatlar fakültelerine girme hayali kuran öğrencilere yönelik 15 yılı aşkın deneyim ve uzman eğitmen kadrosuyla hizmet vermektedir. Avrupa standartlarına uygun şekilde tasarlanmış uygulamalı güzel sanatlar hazırlık kurslarıyla öğrencilere bilgi birikimini aktarmaktadır.

Unutmayın, güzel sanatlar fakültesine adım atmak için doğru ve disiplinli bir çalışma gerekmektedir. Sanat Akademi, öğrencilere gerekli desteği sağlayarak, yeteneklerini en iyi şekilde ortaya çıkarmalarına ve güzel sanatlar fakültelerine giriş için gerekli becerileri kazanmalarına yardımcı olmaktadır. Güzel sanatlar fakültesi için istenen yeteneklerin geliştirilmesi ve doğru yönlendirmelerle başarıya ulaşmak mümkündür. Sanat Akademi, öğrencileri bu hedefe ulaştırmak için gelişmiş eğitim yöntemleriyle onlara yol gösterir ve motivasyon sağlar.

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 33 44