- Konu Başlıkları
- Yetenek ve İlgi Alanlarına Göre Tercihlerini Yapsınlar!
- Güzel Sanatlar Lisesi Bölümleri Nelerdir? Bu Bölümlerde Nasıl Bir Eğitim Veriliyor?
- Resim Bölümü – Güzel Sanatlar Lisesi Bölümleri
- Müzik Bölümü – Güzel Sanatlar Lisesi Bölümleri
- Tiyatro Bölümü – Güzel Sanatlar Lisesi Bölümleri
- Bale & Dans Bölümü – Güzel Sanatlar Lisesi Bölümleri
- Sinema & TV Bölümü – Güzel Sanatlar Lisesi Bölümleri
- Güzel Sanatlar Liselerinde Genel Lise Dersleri Yok mu?
- Sanat Akademi ile Güzel Sanatlar Liselerine Hazırlanın!
Yetenek ve İlgi Alanlarına Göre Tercihlerini Yapsınlar!
Çocuklarınızın sanata yeteneği olduğunu düşünüyor ve onu erken yaşlarda ilgi alanlarına dair yönlendirmek istiyorsanız güzel sanatlar liseleri doğru tercih olacaktır. Türkiye’de özellikle büyük şehirlerde sayısı fazla olan güzel sanatlar liseleri, öğrencilere 4 sene boyunca sanat eğitimleri vermektedir. Güzel sanatlar liseleri bünyesinde pek çok farklı bölüm bulunmakta ve öğrenciler yeteneklerine bağlı olarak bu bölümleri tercih etmektedir. Peki güzel sanatlar lisesi bölümleri neler? Hangi eğitimler var?
Güzel sanatlar lisesi bölümleri, güzel sanatlar lisesini kazanmak isteyen her öğrencinin mutlaka araştırdığı ve merak ettiği konuların başında gelir. Güzel sanatlar lisesi bölümleri:
- Resim,
- Müzik,
- Tiyatro,
- Bale & Dans,
- Sinema & TV şeklinde sıralanabilir.
Eğer güzel sanatlar lisesi bölümleri hakkında daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.
Güzel Sanatlar Lisesi Bölümleri Nelerdir? Bu Bölümlerde Nasıl Bir Eğitim Veriliyor?
Güzel sanatlar lisesi, yetenekle ilişkili eğitimler veriyor dedik. Çocuklar yeteneklerine göre aile ve öğretmenlerinin yönlendirmeleriyle güzel sanatlar liselerine yöneliyorlar. Dolayısıyla geleceğini şekillendirmek isteyen öğrenciler güzel sanatlar liselerinde hangi eğitimler var merak ediyor. Güzel sanatlar lisesi bölümleri öğrencilere nasıl bir eğitim sunuyor birlikte bakalım.
Resim Bölümü – Güzel Sanatlar Lisesi Bölümleri
Güzel Sanatlar Liseleri'nin resim bölümü, mesleki açıdan kariyer ve iş imkanları oldukça fazla olan popüler bir alandır. Bu bölümde eğitim alan öğrenciler, geleceğe yönelik başarılı iç mimarlar, heykeltıraşlar, grafikerler, animasyoncular ve tabii ki ressamlar olarak yetişirler. Resim bölümü, öğrencilerin sanatsal yeteneklerini ve tekniklerini geliştirmeye yönelik kapsamlı eğitimler sunmanın yanı sıra, onların ilgi ve isteklerini besleyerek yaratıcılıklarını da destekler.
Güzel sanatlar lisesi resim bölümü öğrencilerine, 4 yıl boyunca Desen, Resim, Heykel ve Grafik dersleri verir. Bu süreçte öğrenciler, farklı teknikler ve malzemeler kullanarak sanatsal yeteneklerini geliştirme fırsatı bulurlar. Aynı zamanda, estetik anlayışlarını geliştirerek kendi tarzlarını oluştururlar.
Müzik Bölümü – Güzel Sanatlar Lisesi Bölümleri
Güzel sanatlar lisesi müzik bölümü; öğrencinin fiziksel durumuna, yeteneklerine ve müzik işitme yapısına göre eğitmeniyle birlikte seçtiği enstrümana bağlı olarak ilerler. Gitar, Trompet, Saksafon, Flüt, Klarnet, Vurmalı Sazlar, Keman, Viyola, Çello (Viyolonsel), Piyano vb. alternatifler sunulur. Bazı güzel sanatlar liselerinde piyano zorunlu ders olarak işlenir. Kültür derslerine ek olarak, Müzik Ana Sanat Dalında; Solfej, Piyano, Çalgı, Koro, Müzik Tarihi, Orkestra, Armoni, Kompozisyon ve Yardımcı Çalgı gibi dersler okutulur.
Güzel sanatlar lisesi müzik bölümünde öğrenciler okul orkestrasında görev alır ve toplu çalışmalar yaparlar. Yurt içi ve yurt dışı konserlere katılım, ulusal ve uluslararası yarışmalara hazırlık gibi etkinliklerle sanatlarını sahne üstünde icra edebilme imkanı bulurlar. Güzel sanatlar lise müzik bölümü de diğer bölümler gibi öğrencilerini güzel sanatlar fakültelerine hazırlamayı amaçlarlar.
Tiyatro Bölümü – Güzel Sanatlar Lisesi Bölümleri
Güzel sanatlar lisesi tiyatro bölümü, oyunculuk sanatına dair dersleri ve sahne çalışmaları ile genç yeteneklerin gelişmesini sağlamaktadır. Kültür derslerine ilave olarak, Tiyatro Ana Sanat Dalında; Oyunculuk, Toplu Oyunculuk, Hareket, Ses-Nefes ve Konuşma, Dans, Eskrim, Pandomim, Tiyatro Kuramları, Dramaturji gibi dersler okutulur. Grup çalışmaları, oyunlar ve skeç hazırlıkları ile oyun sahnelemeyi öğrenirler. Güzel sanatlar fakültelerine hazırlanan öğrenciler tiyatro sanatının tüm bileşenlerini deneyimleyerek kendilerini geliştirirler.
Bale & Dans Bölümü – Güzel Sanatlar Lisesi Bölümleri
Güzel sanatlar bale ve dans bölümü, öğrencileri üniversitelerin ilgili bölümlerine hazırlayan bir bölüm. Kültür derslerine ilave olarak, Bale/Dans Ana Sanat Dalında; Klasik Bale, Dans, Müzik (Solfej-Piyano), Ritmik Jimnastik, Tarihi Danslar, Türk Halk Dansları, Karakter Danslar, Repertuar Danslar, Eskrim, Pandomim, Modern Dans ve Bale Tarihi gibi dersler veriliyor.
Bale resitalleri ve gösteriler hazırlayan öğrenciler kendilerini ifade edebilme, sahne sunumu yapabilme, öğrendiklerini uygulayabilme gibi imkanlarla gelişiyorlar. Yurt dışı dans festivallerine, eğitim projelerine, okullar arası ortak çalışmalara katılma fırsatı buluyorlar. Üniversitede ise Modern Dans, Halk Dansları, Bale gibi bölümler seçebiliyorlar.
Sinema & TV Bölümü – Güzel Sanatlar Lisesi Bölümleri
Yalnızca özel güzel sanatlar liselerinde bulunan sinema – TV bölümü, yapımcı ve yönetmen, görüntü yönetmeni, dijital kurgu ve kameraman yetiştiren bir bölümdür. Üniversitelerin konservatuvar ve güzel sanatlar bölümlerine öğrenci yetiştirmenin dışında video art, fotoğraf çalışmaları, senaryo ve metin yazarlığı yapabilecek öğrenciler de yetiştirilir. Son yıllarda ilgi gören güzel sanatlar lisesi bölümlerinden olan sinema – TV bölümünde öğrencilerin özgün senaryolar üretmesi, film analizi ve kurgu yapabilmesi; yapımcı, yönetmen, eleştirmen, senarist ya da ışık şefi gibi nitelikler kazanması amaçlanır.
Güzel Sanatlar Liselerinde Genel Lise Dersleri Yok mu?
Güzel sanatlar liseleri sadece öğrencilerin tercih ettikleri alanla ilgili eğitim vermiyor elbette. 4 yıllık eğitim hayatları içerisinde öğrenciler “Kültür Dersleri” olarak adlandırılan Türkçe, Tarih, Coğrafya, Matematik vb. lise müfredatı dersleri de görüyorlar.
Ağırlıklı olarak resim, müzik, tiyatro, bale – dans eğitimleri alan öğrenciler güzel sanatlar fakültelerine hazırlanırken yetenek sınavı ile öğrenci alan farklı okullar için de YKS sınavına hazırlanabiliyorlar.
Sanat Akademi ile Güzel Sanatlar Liselerine Hazırlanın!
Sanat Akademi olarak 15 yılı aşkın eğitim sektörü deneyimimizle öğrencilerimizi ülkemizdeki güzel sanatlar lisesi sınavlarına hazırlıyoruz. Alanında uzman eğitmenlerimiz, ferah sınıflarımız, teknik altyapımız, gelişmiş eğitim materyallerimiz ve kişiselleştirilmiş programlarımızla müzikten dansa, resimden tiyatroya kadar öğrencilerimizin güzel sanatlar liselerinde tercih edecekleri bölümler için nitelikli bir eğitim sunuyoruz.
Siz de çocuklarınızın hayallerine giden yolda yanlarında olmak, kariyerlerini sanatla şekillendirmelerini sağlamak için bize ulaşın…