Sanat Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Sanat Ne İçin Yapılır? Sanatın Amacı Nedir?

Neden Sanata İhtiyaç Duyarız?

Edebiyattaki, “Sanat, sanat içindir.” ve “Sanat, toplum içindir.” ayrılığını bilirsiniz. Yani yalnızca günümüzde değil, geçmişten bu yana sanat ne için yapılır, sorusu hep merak konusu olmuştur. Sanatın amacının sanat yapmak olduğunu savunanlar, herhangi bir fayda sağlama işlevini kabul etmezler. 

Aynı şekilde sanat neden önemli sorusuna, topluma fayda sağlamak için yanıtını verenler de sanatın temelinde mutlaka bir yarar olması gerektiğini düşünürler. Siz de insan neden sanat yapar ve sanatın amacı nedir gibi konuları merak edenlerdenseniz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Neden Sanata İhtiyaç Duyarız?

Toğlumun bir kısmı, sanatı yalnızca güzelliği için tercih ederken bir kısım da sanatın sosyal ve epistemik önemine değer verirler. Sanat neden yapılır sorusunun ilk yanıtı, güzele ulaşmak, yaşamımızda hoş şeylere yer verme güdüsüdür. Sanat, insanları eğlendirmeyi ve mutlu etmeyi amaçlayan film, müzik, tiyatro ve popüler kültür biçimini alabilir. Sanat, insanları etkilemek için benzersiz bir güce sahiptir; bize ilham verir, merak, heyecan ve öfke uyandırır. Bu nedenle sanatçılar insanları harekete geçirebilecek yetkiye sahiptir. Sanatın amacı nedir diye sorguladığımızda karşımıza iki farklı kavram çıkar. Toplumu etkileme ve harekete geçirme. Bir sanatçı harika bir şarkı bestelediğinde, dünyanın farklı yerlerindeki pek çok insanı eğlendirebilir. Sanat, insanlara kültürleri evrensel hale getirmenin yolunu anlatır. 

Sanat neden önemli sorusu ile ilgili şöyle düşünün. Kağıttan gemiler, kuğular, kuşlar ve çiçekler, size Japonya’nın origami sanatını anımsatır. Aynı şekilde Hint şarkılarını duymak, gözünüzün önüne Bollywood filmlerini getirir. İşte, insan neden sanat yapar sorusunun bir diğer yanıtı da bu. Kültürler arası etkileşim yaratmak ve bir kültürü tüm dünyaya tanıtmak.

Peki, başka neden sanata ihtiyaç duyarız? Sanat, insanları hemen hemen her konuda eğitme gücüne sahiptir. Farkındalık yaratabilir ve bilgileri birçok kişi tarafından kolayca özümsenebilecek şekilde sunabilir.

Sanat ne için yapılır sorusunun bir diğer yanıtı olarak da sanat eserleri; sosyal ve ekonomik engelleri aşar. Sanat sadece bilgiyi özümsemenizi sağlamaz. Bunun yerine, mevcut fikirler hakkında düşünmenizi sağlar. 

Sanat Ne İçin Yapılır? Güzellik ve Fayda Savunuları Üzerine Sanatçılar

Başlangıçta sanatın toplum için ve sanat için yapıldığını savunan iki farklı inanışın olduğundan bahsetmiştik. Son olarak her iki fikirdeki sanatçılardan ve düşüncelerinden de örnekler vereceğiz. Sanat toplum içindir diyen toplumsal gerçekçi sanatçılar, Rönesans, Barok ve Rokoko dönemlerinde daha ön planda olmuştur. Ülkemizde Orhan Kemal, Nazım Hikmet ve Aziz Nesin gibi isimler ile dünyada Jose Malhoa, Slott Moller ve Volpi gibi sanatçılar, toplumun sanattan bağımsız düşünülemeyeceğini savunmuştur.

Sanatın amacının estetik ve güzellik olduğunu savunan Fuzuli, Cenap Şahabettin, Fustave Moreau ve Mark Rothko gibi isimler, sanat yaparken başka hiçbir amaç güdülemeyeceğini iddia etmektedir. Gördüğünüz gibi sanat ne için yapılır sorusu, her dönem ve her sanatçıda farklı şekillerde kendine yanıt bulmuştur. Sanatın amacı her ne kadar hem eğlendirmek hem de eğitmek olsa da sanat neden yapılır sorusunun yanıtlarının değişebileceğini söyleyebiliriz. Peki, siz, sanatın hangi özelliğinin daha baskın olduğunu düşünüyorsunuz?

[widget-186]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 33 44