- Konu Başlıkları
- Drama Etkinlikleri ile Sanatsever Çocuklar Yetiştiriyoruz!
- Drama Etkinlikleri Nelerdir? Her Yaşa Uygun Drama Etkinliği Var!
- Drama Etkinlikleri Okul Öncesi
- Drama Etkinlikleri İlköğretim
- Drama Etkinlikleri Ortaokul
- Drama Etkinlikleri Lise
- Drama Etkinlikleri Çocukların Farkındalıklarını Artırıyor!
Drama Etkinlikleri ile Sanatsever Çocuklar Yetiştiriyoruz!
Drama kurslarına katılan çocukların hayata dair daha olumlu yaklaşımlara sahip olduğunu biliyor muydunuz? Siz de çocuğunuzun hem oyunculuk yeteneklerini geliştirmek hem de özgüvenini artırmak isterseniz çocuk drama eğitimlerinden faydalanabilirsiniz.
İçine kapanık bir çocuğunuz mu var? Çocuğunuzun kendine hak ettiği değeri vermesini ve sosyal becerilerini geliştirmesini isterseniz uzman eğitmenler eşliğinde bir drama etkinlikleri planı oluşturabilir, drama kursları ile çocuğunuzun gelişimini destekleyebilirsiniz. Peki, drama etkinlikleri nelerdir ve drama etkinliklerinin çocuğunuza ne gibi katkıları olacak, bilmek ister misiniz?
Drama Etkinlikleri Nelerdir? Her Yaşa Uygun Drama Etkinliği Var!
Dramanın, erken çocukluk döneminde çok daha etkili olduğu biliniyor. Bu yüzden de çoğu ebeveyn yaratıcı drama etkinlikleri ilkokul çağı ve drama etkinlikleri okul öncesi için araştırmalar yapıyor. Gelin, birlikte drama etkinlikleri nelerdir, göz atalım!
Drama Etkinlikleri Okul Öncesi
3-6 yaş aralığındaki çocukların okul öncesi dönemde farkındalık kazanmalarını ve hayal dünyalarını genişletmelerini sağlayan drama etkinlikleri;
Taklit Zamanı: Drama kursundaki çocuklar hep birlikte bir daire oluşturur. Herkes, grup içinden bir kişiyi seçer ve ardından gözlerini kapatır. Gözler kapalıyken herkes sanki fotoğraf çekiliyormuş gibi poz vermeye başlar. Ardından tüm gözler açılır ve herkes daha öncesinde seçtiği arkadaşının pozunu ( duruş, mimik vs.) taklit etmeye çalışır. (Gözlem becerisi)
5 Küçük Ördek: Drama kursu eğitmeni, öğrencilere 5 Küçük Ördek’in hikayesini anlatmaya başlar. 5 küçük ördekten her biri, sırasını söyleyerek göle atlar. Bu esnada drama kursundaki çocuklardan, ördekleri sayması ve su sesi çıkarması beklenir. (Sayı sayma becerisi)
İçindekini Bul: 3 adet plastik su şişesinden birine taş, birine su, birine ise pamuk doldurulur. Ardından şişelerin dış yüzeyi, içini göstermeyecek kağıtlarla kaplanır. Drama eğitimlerindeki çocuklara her bir şişe sırasıyla verilir ve hangi şişenin içeriğinde ne olduğunu tahmin etmesi istenir. (Hafif-ağır bilinci)
Drama Etkinlikleri İlköğretim
7-11 yaş aralığındaki çocukların gözlem yeteneklerini artırmalarını, arkadaşlarıyla ilişkilerini güçlendirmelerini ve benlik saygısını oluşturmaya başladıkları bu dönemde yararlanabilecekleri drama etkinlikleri;
Maske ve Kukla Yapımı: Bu noktada drama kursu planında yer alan bir oyunun karakterlerinin maskeleri yapılabileceği, gibi herhangi bir süper kahraman ya da çizgi film karakterinin de maskeleri veya kuklaları yapılabilir. Oluşturulan maske ve kuklalarla küçük bir oyun hazırlanır ve öğrencilere basit roller ve replikler verilir.
Neler Olduğunu Fark Et: Drama kursundaki öğrenciler, eşit sayıda iki gruba ayrılır. Her kişi, karşısındaki kişiyi tepeden tırnağa inceler. Ardından herkes gözlerini kapatır ve arkasını döner. Her bir kişiye sırayla gözlemlediği arkadaşının özellikleri sorulur. (Toka rengi, ayakkabı rengi, göz rengi vs.)
Kendini Tanıt: Drama kursundaki çocuklara gökyüzünden ya da doğadan bir şey olmaları söylenir ve ardından hangi özelliklerinin olduğunu ve kendilerini tarif etmeleri beklenir. (“Ben bir yıldızım, gündüzleri yokum, geceleri parlarım, ay ile birlikte dururum.” ya da “Ben bir güneşim, yaz aylarında görünürüm, havayı ısıtırım, rengim sarıdır, bana kimse dokunamaz.” gibi betimler yapması istenir.
Drama Etkinlikleri Ortaokul
Çocukların ergenlik dönemine giriş yaşları olan 12-14 yaş aralığı, sosyal olma isteğinin üst düzeye ulaştığı bir dönemdir. Bu dönemde çocuklar, kendilerini önemli ve değerli hissetmek ister. 12-14 yaş grubundaki çocuklar için drama etkinlikleri;
Sakın Evet Deme: Drama grubu içerisinden soru sorması için bir lider seçilir ya da bu görev drama eğitmeninin olur. Drama grubundaki her bir çocuğa, 2 dakika süre tutularak sorulan sorulara Evet veya Hayır dememesi istenir. (Odaklanma ve farkındalık becerisi)
Karşıya Geç: Grup içinden bir lider seçilir. Seçilen lider, arkadaşlarının sınıfın bir köşesinde toplar. Sınıfın trafiğin yoğun olduğu bir cadde olarak hayal edilmesi söylenir. Lider olan öğrenci, sırayla her bir arkadaşına bir görev ve isim vererek karşıya geçmelerini ister. Öğrencilerin gerçekçi bir tiyatro yaratması beklenir. (Örneğin, “Trafik çok yoğun ve sen bir kedisin, şimdi karşıya geç.” talimatı ile öğrenciden yavaş yavaş karşıya geçmesi ve kedi yürüyüşü yapması beklenir. Ya da “Yağmur yağıyor ve sen bir insansın.” talimatı ile öğrencinin elinde şemsiye varmış gibi yürümesi ve üşüdüğünü belli eden mimikler yapması beklenir.”)
Denizde Yüz: Drama kursundaki her öğrenciye denizde olduklarını hayal etmeleri söylenir. Ardından her çocuğa, denizde karşılaştıkları bir durum söylenir ve o durumu canlandırmaları beklenir. (Denizdesin, yüzüyorsun (yüzme hareketleri ve su sesi), ayağına bir deniz kestanesi battı (acıma nidası ve sıçrama), hava birden soğudu ve üşümeye başladın (titreme) gibi.)
Drama Etkinlikleri Lise
Ergenlik dönemindeki lise çocuklarında, drama etkinlikleri planı, küçük çocuklarınkine göre daha değişik ve etkili olabilir. Drama etkinliklerinde öğrencilerin yeteneklerini ve bilgilerini kullanmaları beklenebilir.
Ayna Ayna, Söyle Bana: Öğrencilerden ikişer kişilik gruplar yapılır. Her grupta bir kişi ayna, bir kişide aynaya bakan insan ya da hayvan olarak belirlenir. Aynadan, arkadaşının yaptığı hareketleri ve pozları aynı şekilde tekrarlaması beklenir. (Burada sıradan davranışlar değil, karaktere özgü yaratıcı pozlar verilir.)
Sanat Eserlerini Canlandırma: Ünlü ressamlara ait meşhur tabloların çıktısı alınır ve tahtaya yapıştırılır. Drama eğitimindeki öğrencilerden tablodakinin aynısını yapmaları istenir. Aynı kadraj yakalandığında fotoğraf çekiliyormuş gibi durmaları beklenir. Tablo ve sınıf arasında her şeyin uyumlu olması ve birebir taklit edilmesi gerekir.
Soyut Durumları Tanımla: Öğrencilerin her birine soyut durumlar yöneltilir. Bu durumların rengini ve şeklini nasıl hayal ettikleri sorulur. Böylece çocukların bilinçaltındaki durumlar ve olaylara bakış açısı gözlemlenir. (Sence barışın bir rengi ve şekli olsaydı nasıl olurdu, saygıya bir kimlik kazandırsan bu nasıl olurdu, bize kafandaki kötülük imajını anlatır mısın?)
Drama Etkinlikleri Çocukların Farkındalıklarını Artırıyor!
Drama etkinlikleri okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin tamamına kendilerini fark etme, farklılıkları sorgulama ve keşfetme, değerlendirme ve analiz yapabilme, uyum gösterebilme ve hayal etme gibi beceriler kazandırır.
Siz de çocuğunuzun erken dönemde kendini ve dünyayı keşfetmesini isterseniz onu Sanat Akademi’yle buluşturabilir, uzman ve deneyimli yaratıcı drama eğitmenleriyle birlikte eşsiz bir eğitim almalarını sağlayabilirsiniz. Çocuğunuz için özel olarak oluşturulan drama etkinlikleri planı ile ona kendisini keşfetme imkanı yaratmaya ne dersiniz?
[widget-177]