Sanat Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Motivasyon Nedir? Motivasyonun Önemi Nedir?

Motivasyon ve Farkındalık Eğitimi Neden Önemlidir?

Bu yazımıza William James’in bir sözüyle başlamak istiyoruz. “Eylem her zaman mutluluk getirmeyebilir ama eylem olmadan da mutluluk olmaz.” Çoğu zaman tembellik yapmak, hiçbir şey için çabalamadan pasif bir şekilde yaşamak istiyor olabilirsiniz. Ama şunu unutmayın ki motivasyonun önemi, kendini en çok eylemsizlikte gösterir.

İnsan çalışmadan, bir şeyler üretmeden, hiçbir işe yaramadan ne kendini tatmin edebilir ne de çevresine faydalı olabilir. Motivasyon nedir diye merak edenler için konunun özeti, başarmak istediğiniz bir şeye ulaşmak için gösterdiğiniz çabadır. Yani başarı motivasyonla bağlantılı hatta doğrudan ilgili bir unsurdur.

Motivasyonun Önemi Nedir? Düşük Motivasyon Nelere Sebep Olur?

Hedefler, hayallere ulaşırken kullanılan basamaklardır. Sizin bu basamakları tırmanmanızı sağlayan şey ise motivasyonunuzdur. Başarı motivasyonla bir bütündür. Motivasyon olmadan hiçbir şey elde edilemez. Yaşamın geneline bile bakıldığında herkesin bir amacı olduğu görülmektedir. Bizi bu amaçlara ulaştıran şey ise motivasyon artırıcı etmenlerdir. Motivasyon nedir diye merak edenler için motivasyonun önemini kavramanızı sağlayacak faydaları ise şu şekildedir:

  • Motivasyon, hayatınızda önceliklendirme yapmanızı sağlar. İşiniz, hobileriniz, kendiniz, aileniz ve tüm yaşamınızı, önem sırasına göre derecelendirmenizi destekler.

  • Motivasyon, sizin hedefe ulaşmanızı sağlar. Odağınızı artırdığı için daha az enerji harcayarak daha iyi sonuçlar ve daha yüksek başarılar elde etmenizi destekler.

  • Motivasyonun önemi, kendini en çok gerilediğiniz dönemlerde gösterir. Yaşamın her döneminde mutlaka zorluklar, aksilikler ve olumsuzluklar olabilir. Önemli olan motivasyonu kaybetmeden her başarısızlığı, başarıya dönüştürecek yolu keşfetmektir. Bu yüzden motivasyon, kişilerin yenilmemesini ve pes etmemesini sağlar.

  • Motivasyon özgüven oluşturur. Başarı ve motivasyon birbirinden ayrı değerlendirilemeyeceği için başardığınızı hissettiğiniz her an sizin kendinize olan güveninizi tazeleyecektir.

Motivasyon Eksikliği Nedenleri – Neden Bir Türlü Motive Olamıyorum?

Yaşamda her şey birbiriyle neden-sonuç ilişkisi içerisindedir. Amacın olmadığı yerde sonuç da olmaz. Yani eğer yaşamda bir amacınız yoksa motivasyona da ihtiyaç kalmaz. Hayallerinizi, hayattan beklentilerinizi ve kendinizi ispat etmenizi sağlayacak bir amacınızın bulunmaması, motivasyon eksikliği nedenlerinin en önemlisidir. 

Elbette motivasyon eksikliği nedenleri yalnızca sizinle ilgili değil. Bulunduğunuz ortamda var olan çevresel faktörler de düşük motivasyonun bir nedeni. Örneğin ilginizi dağıtan bir müzik sesi, dışarıdan gelen bir çocuk ağlaması, çalışma odanızda bulunan bir saatin sesi de anlık olarak dikkatinizi dağıtarak motivasyonunuzun düşmesine neden olabilir. 

Ayrıca psikolojik çoğu etken de motivasyon eksikliği nedenlerindedir. Yoğun kaygı ve stres yaşayan kişilerin işlerine motive olamaması normaldir. Çünkü bu kişilerin zihni sürekli olarak acabalarla doludur. Örnek verecek olursak yoğun kaygılı birinin bir etkinlikte konuşmacı olarak yer alacağını düşünelim. Bu noktada motivasyon artırıcı aktivitelere yoğunlaşmak gerekirken tam tersi bu kişi, “Acaba konuşma metnini unutacak mıyım, ya başarılı olamazsam, ya yanlış bir kelime söylersem, ya beğenilmezsem, acaba komik bir duruma düşmüş müyümdür?” gibi pek çok kaygı dolu ifadeyi düşünmekten motive olmaya fırsat bulamamaktadır. 

Motivasyon Artıcı Neler Yapılabilir?

Nedeni ister kaygı isterse çevresel olsun, düşük motivasyon yaşam standartlarınızı düşürebilir. Bu noktada motivasyon artıcı kişisel gelişim kurslarına kaydolmakta fayda vardır. Bu, çalışanın motivasyonunu artırmak için düzenlenen Motivasyon ve Farkındalık Eğitimi olabileceği gibi birçok işi aynı anda yapması gerektiği için işine gerektiği kadar motive olamayanlar için hazırlanan Zaman Yönetimi Eğitimi de olabilir.

Motivasyon kursu ile sorumluluklarınızın üstesinden başarıyla gelmenizi sağlayan, zaman baskısı ve telaş yaşamadan sosyal hayatınızı sürdürmenizi destekleyen bir eğitim alabilir, her bir işiniz için planlı ve programlı olmayı alışkanlık haline getirebilirsiniz. İşte, motivasyon nedir diye merak edenler için konunun özeti böyle…

[widget-192]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 33 44