Sanat Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Sosyal Davranış Kurallarına Ne Kadar Hakimsiniz?

Kişisel Gelişim Kursları ile Sosyal Ortamlarda Fark Edilir Olabilirsiniz

Günlük yaşamda dahil olduğumuz her ortam, aslında sosyal bir alandır. İşe gitmek için kullandığımız toplu ulaşım araçları, oturduğumuz restoran ve kafeler, ofisler, okullar ve kalabalıkla bir arada bulunduğumuz diğer tüm alanlar, sosyal davranış kurallarının uygulanmasının gerekli olduğu alanlardır.

Sosyal davranış kuralları başta görgü ve nezaket kuralları olmak üzere, örf ve adetleri, din ve ahlak kurallarını ve genel hukuk kurallarını kapsamaktadır. Bu amaçla bakıldığında sosyal davranış kuralları; toplumsal huzurun sağlanabilmesi, kişilerin davranışlarında diğer insanları da düşünmesi ve empati kavramının benimsetilmesi açısından önemlidir.

Sosyal Davranış Kuralları ve Protokol – Nerede Nasıl Davranılır?

Sosyal davranış kuralları, ortama göre değişiklik gösterdiği gibi kişilere göre de farklılık gösterir. İş yerinde mesai arkadaşına yapılabilecek bir davranışla okulda öğretmene karşı yapılabilecek davranışlar aynı değildir. Bu yüzden sosyal davranış kuralları ve protokol, kişiler ve ortamlar nezdinde detaylı olarak incelenmelidir.

İnsanların genelinde protokol ve sosyal davranış kurallarının, kendini olduğundan farklı gösterme, maske takma ve gerçek kimliği gizleme gibi davranışlarla uygulandığına dair genel bir inanış var. Bu çok yanlış. Sosyal davranış kuralları, kendinizi olduğunuzdan farklı göstermeniz için değil, sosyal bir varlık olarak yaşadığınız sosyal çevreye uyum sağlamanız içindir. 

İş Ortamında Sosyal Davranış Kuralları ve Protokol: İş ortamında kurulacak diyaloglarda, yapılan yazışmalarda ve toplantılarda uyulacak sosyal davranış kuralları örnekleri;

Resmi yazışmalarda alt makamlara yazı yazılırken rica, üst makamlara ise arz edilir. E-mail ve iş yazışmalarının sonu “İyi çalışmalar, Saygılarımla, İyi günler” gibi nazik ifadelerle bitirilir. İş arkadaşları, müdür veya yöneticilerin odasına girerken kapı kapalı ise çalınır ve izin gelene kadar beklenir. Odanın sahibi olan kişi, yerinde değilken odaya girilmez. Mevki olarak üst kademede olan kişi otur demeden, oturulmaz. İş toplantıları bildirildiği saatte başlar, gerekli bir durum olmadıkça uzatılmaz. İş toplantılarında ve iş yemeklerinde telefon seslide tutulmaz. Katılınacağına dair söz verilen bir iş organizasyonu varsa önemli bir şey olmadığı takdirde erteleme ve iptal etme yapılmaz.

Merasim ve Kutlamalarda Sosyal Davranış Kuralları ve Protokol: Düğün, kutlama ve parti gibi organizasyonlarda uyulacak sosyal davranış kuralları örnekleri;

Protokol ve sosyal davranış kuralları gereği, konuklar organizasyona bizzat davet edilir. Yemeğe katılacak önemli bir kişi yoksa ya da kutlama samimi bir çevre arasında gerçekleşecekse herhangi bir kıyafet sınırlaması olmaz. Ancak elbette saçtan tıraşa, elbiseden ayakkabıya kadar temiz ve ortama uyumlu şekilde hazırlanmak önemlidir. Düğün gibi ortamlarda kişileri karşılayan ve tanıştıranlar, daima ayakta durur. Tokalaşmak için ilk olarak kadınların adım atması beklenir. Kadın elini uzatmadıkça erkeklerin tokalaşmaya yeltenmemesi gerekir.

Protokol ve Sosyal Davranış Kurallarını Nasıl Öğrenebilirim?

Protokol ve sosyal davranış kuralları, her ortama göre değişiklik gösterdiği için detaylı bir şekilde araştırılması ve öğrenilmesi gerekir. Bu yüzden protokol kuralları eğitimi alarak sosyal ortamlarda oturuşunuzdan konuşmanıza, selamlaşmanızdan tanışma şeklinize göre her konuda nasıl kibar ve saygılı biri olarak anılabileceğinizi keşfedebilirsiniz.

Protokol ve sosyal davranış kurallarını öğrenebileceğiniz protokol kuralları eğitimi ile girdiğiniz tüm ortamlarda dikkat çekici olabilir, sosyal ortamlara uygun şekilde davranarak insanlar tarafından saygı, değer ve sevgi görebilirsiniz.

[widget-192]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 33 44