Sanat Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Stres Yönetimi Eğitimi-Stresle Nasıl Başa Çıkacağınızı Biliyor musunuz?

Stresle Nasıl Başa Çıkılır?

Stres, herkesin hayatında olan ama kişiye göre daha yoğun veya etkisiz olarak hissedilen bir duygudur. Çoğu kişi stresle baş etme yöntemlerini uygulayarak daha sakin bir yaşam tarzını benimseyebilirken kimileri de kendilerini ve hayatlarını bu yoğun stresin etkisinde sürdürmeye devam eder. 

Günlük iş stresi, ilişkilerde yaşanan problemler, psikolojik gerekçeler, sınavlar ve yorucu tempo derken yaşamımızda bizi strese sokan pek çok faktör olduğunu anlayabiliriz. Peki, stresin nasıl vücuda yerleştiğini, nelere sebep olduğunu ve stresle baş etme yöntemlerini öğrenerek yaşamınızı çok daha iyi bir şekilde yönetmek ister misiniz? Öyleyse yazımıza buyurun!

Stres ile Baş Etmenin Yolları – Stres Nasıl Oluşur?

Stresle baş etme yöntemlerinden önce hangi durumların sizin yaşamınızda strese neden olduğunu bilmeniz, daha önemlidir. Çünkü bir sorunun çözülebilmesi için ilk olarak soruna neden olan faktörlerin doğru bir şekilde tanımlanması gerekmektedir. İşe veya okula geç kalmak, yemeği yakmak, uykuya dalamamak, sınavdan düşük not almak, görevleri yetiştirememek, boşanmak, istifa etmek, kovulmak, kavga etmek, yöneticiden uyarı almak ve daha pek çok şey, günlük yaşamda strese neden olabilir. Stres tepkisi, yüksek kalp atış hızı ve kan basıncı gibi fiziksel bileşenleri de beraberinde getirir. Stresin diğer belirtileri ise şu şekildedir:

  • Kasların gerginliği,

  • Hızlı nefes alışverişi

  • Yavaşlayan sindirim sistemi

  • Kan basıncının ve nabzın yükselmesi,

  • Terleme

  • Uykusuzluk

Yoğun Stres Nelere Sebep Olur?

Stres normaldir ve bir dereceye kadar yaşamın gerekli bir parçasıdır. Ancak stresörlerin kişilerde yarattıkları etkiler farklıdır. Bir kişi, sıkışan trafikten kaynaklı olarak aşırı bir gerginlik yaşıyor iken farklı bir kişi aynı stresörü rahatlatıcı bir müzikle ekarte edebilmektedir. Bu yüzden yoğun stresin sebep olduğu durumlar da koşullara göre farklılık gösterebilmektedir. Stresle nasıl başa çıkılır, keşfetmeden önce stresin vücudunuzu nasıl etki altına aldığına öğrenmek ister misiniz?

  • Depresyon

  • Anksiyete

  • Kalp Hastalıkları

  • Egzama

  • Migren

  • Alzeihmer ve demans

  • Ülser

  • Mide Ağrısı

  • Baş Ağrısı

  • Kanser

  • Huzursuz Bağırsak Sendromu

  • Huzursuzluk hali

Stresle Baş Etme Becerileri Nasıl Geliştirilir?

Stresle baş etme becerilerinizi geliştirecek aktivitelere yönelmeden önce vücudunuzda strese neden olan ve size gerginlik yaşatan durumların ne olduğunu fark etmeniz ve bu doğrultuda bir önlem almanız daha doğru olur. Örneğin, iş yerinde patronunuzun baskısından, yoğun tempodan ya da yüksek gürültüden dolayı strese giriyorsanız iş hayatında stresle başa çıkma yollarını öğrenmeniz gerekir. Aynı şekilde sınav haftasındaki stresten dolayı ya da okulda yaşadığınız başarısızlıklardan dolayı yoğun strese maruz kalıyorsanız sınav stresiyle baş etme yöntemlerine ağırlık vermeniz daha doğru olur.

Mevcut stresinizin, önüne geçilemez bir durum olmaması, önemli rahatsızlıklara yol açmaması ve çok daha kolay tolere edilebilir olması için vakit kaybetmeden stresle baş etmenin yollarını öğrenmekte fayda vardır. Peki, stresörleri yaşamımızdan uzaklaştırmak için neler yapabiliriz?

Kişisel Gelişim Kursları ile Kendinizi Daha İyi Hissedin

Sizi strese sokan okul, iş ya da aile hayatı olabilir. Sürekli aynı strese maruz kalmak, sizi yorabilir ve kendinizi tükenmiş hissetmenize neden olabilir. Bu yüzden havanızı değiştirecek, kafanızı dinlemenizi ve sakinleşmenizi sağlayacak kişisel gelişim kursundan birini seçerek kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Katılım sağlayabileceğiniz kişisel gelişim kursları:

  • Diksiyon kursu, 

  • Etkili iletişim ve imaj kursu,

  • İletişim becerileri kursu,

  • Halkla ilişkiler yönetimi eğitimi, 

  • Kişisel etiket ve imaj yönetimi eğitimi

Stres Yönetimi Eğitimine Katılın

Stresle baş etmenin yollarından biri de stres yönetimi eğitimine katılmaktır. Sakin bir hayat yaşamanın en kısa yolu, stresi yönetmeyi öğrenmektir. Çünkü stresi yok etmek diye bir şey yoktur, hayatımızın her döneminde strese maruz kalacağımız durumlar olacaktır. Önemli olan stresi yönetebilmeyi, onu yaşamınıza yansıtmamayı öğrenmektir. Stres yönetimi eğitimi ile birlikte stres kaynaklarınızı fark edip stresli durumlar karşısında nasıl tepki vermeniz ve neler yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Zor İnsanlarla Başa Çıkma Eğitimine Katılın

Stresle baş etme becerileri kazanmak için bir diğer çözümünüz, zor insanlarla başa çıkma eğitimi. En büyük stresörünüz, mesleğiniz olabilir. İşiniz gereği pek çok farklı insanla iletişim kurmak zorunda kalabilirsiniz. Bu da ister istemez siz de strese neden olabilir. Ancak eğer isterseniz bu durumu aşabilirsiniz! Zor insanlarla başa çıkma eğitimine katılarak iş ortamında gerek müşterilerinizle gerekse yöneticilerinizle konuşurken nasıl davranmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Çatışma Yönetimi Eğitimine Katılın

Stresle baş etme yöntemlerinin en etkili çözümlerden biri de çatışma yönetimi eğitimidir. Çalışma ortamınızda sürekli bir gergin hava varsa, insanlar öfkelerini kontrol etmekte zorlanıyorsa ve siz iletişim kurulamayan bir ortamda çalışmaktan rahatsız oluyorsanız çatışma yönetimi eğitimine katılarak uzlaşmacı bir dille çok daha huzurlu bir iş ortamı yaratabilirsiniz.

Egzersizi İhmal Etmeyin

Hem iş hayatında stresle başa çıkma yollarından biri olan hem de sınav stresiyle baş etme yöntemlerinden biri olan spor, gerilen kasların rahatlamasını sağlıyor. Ruh halini iyileştirdiği, kişilere mutluluk verdiği de kanıtlanan spor, dopamin ve endorfin gibi hormonların salgılanmasını artırarak kişilerin stresini azaltıyor.

Müzik Dinleyin

Stresle baş etmenin yollarından biri olan müzik, rahatlatıcı ve enerji verici gücüyle kişilerde mutluluk hissi yaratıyor. Hatta stresle baş etme becerileri geliştirmek isteyenler için oluşturulan ve “Müzik Terapisi” adı verilen bir yöntem de bulunuyor. Müzik terapisindeki şifalı seslerle kişilerin stres kaynağı yaratan durumların üstesinden gelmesi amaçlanıyor. 

Stresle Baş Etme Yöntemlerinin Gücüne Güvenin…

“Hiç müsait değilim, çok yoğunum, hiç vaktim yok!” gibi cümleler, son zamanlarda herkesin dilinde. Bu günlerde insanlar her zamankinden daha meşgul ve bu da hayatlarına çok fazla stres katıyor. Hatta meşgul oldukları için erteledikleri işler ve kişiler, daha çok strese maruz kalmalarına neden oluyor. Siz de hem işinizde hem de kişisel hayatınızda kendinizi çok gergin ve yorgun hissediyorsanız stresle nasıl başa çıkılır, stresle baş etmenin yolları nelerdir diye düşünmeyi bırakın! 

Size iyi gelebilecek, vücudunuzdaki stresin etkilerini azaltabilecek ve hayatınızı kontrol etme imkanı tanıyacak stresle baş etme becerileri ile hayatınıza yeni bir soluk getirin! Hem özel hayatınızı hem de profesyonel yaşamınızı çok daha huzurlu, enerjik ve aktif geçirin. 

[widget-192]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 33 44