Sanat Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Konservatuvara Nasıl Girilir?

Konservatuvara Girmek İçin Neler Yapmalısınız?

Hayatını bir sanat dalı üzerine şekillendirmek ve yeteneğini mesleği olarak icra etmek isteyenlerin tercihi olan konservatuvar bölümleri ülkemizde farklı üniversiteler bünyesinde yer alıyor. Müzik, tiyatro, bale, opera, orkestra şefliği gibi branşlarda eğitim imkanı sunan konservatuvar için başvuru süreci de dolayısıyla merak konusu oluyor. "Konservatuvara nasıl girilir?", "Konservatuvara kaç puanla girilir?", "Konservatuvar için TYT gerekli mi" gibi sorular adayların aklını kurcalıyor.

Konservatuvar bölümleri yetenek sınavları ile öğrenci aldığı için adayların öncelikle bu sınavlara çalışması gerekiyor. Konservatuvar yetenek sınavı, öğrencilerin yaratıcılıklarını ve sanatsal ifade becerilerini değerlendirerek uygun bölümlere yerleştirilmesini sağlıyor. Konservatuvara nasıl girilir sorunuzun yanıtı için yazımızı okumaya devam edin…

Konservatuvar Okumak İçin TYT’den Kaç Puan Almak Gerekir?

“Konservatuvar için TYT sınavına girmek gerekli mi?” sorusu adayların bir diğer merak ettiği konu. Yetenek sınavı için başvuru koşullarından biri de TYT elbette. Temel Yeterlilik Testi (TYT) alanından en az 150 almak gerekiyor. Bazı üniversiteler bölümlere göre 150 – 200 puan aralığında bir barajı şart koyabilir. Bu nedenle konservatuvar yetenek sınavlarına girmek istediğiniz üniversitelerin başvuru şartlarını incelemelisiniz.

Konservatuvar Yetenek Sınavı Kaç Aşamalı?

Konservatuvar yetenek sınavları genel olarak 2 ya da 3 aşamadan oluşuyor. 1. aşama eleme sınavı, 2.aşama seçme sınavı olarak görülüyor. İlk aşamada bilgi ve bu bilgileri uygulamaya yönelik bir sınav gerçekleşiyor. Yetenek sınavı ikinci aşamasında okumak istediğiniz bölümle ilgili performans sergiliyorsunuz. İlk aşamayı geçen adaylar ikinci aşamada da başarılı olmaları halinde puanlarına göre sıralanıyorlar ve kontenjana bağlı olarak bölüme girmeye hak kazanıyorlar.

Yetenek Sınavından Kaç Puan Almak Gerekir?

Konservatuvar bölümlerine girmek için yetenek sınavları belirleyici faktördür.  Ancak adayın puanı hesaplanırken aşağıdaki üç puan belli ağırlıklarla çarpılarak toplamı alınır.

  • Özel Yetenek Sınav Puanı (ÖYSP)
  • Ortaöğretim Başarı Puanı
  • TYT Puanı (TYT-P)

Aday aynı alandan geliyorsa:

(30.03.2012 tarihi itibarıyla bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya belirtilen tarih ve öncesinde öğrenim görmekte olan öğrenciler için uygulanacaktır. İlgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar için uygulanmayacaktır):

YP = (0,55 x ÖYSP x 5) + (0,12 x OBP) + (0,45 x TYT-P)+ ( 0,06 x OBP )

Aday diğer alanlardan geliyorsa:

YP = (0,55 x ÖYSP x 5) + (0,12 x OBP) + (0,45 x TYT-P) 2022-YKS puanları ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülecektir. Adaylar YP puanlarına göre en yüksek puandan başlamak üzere sıraya konacak ve kontenjan sayısı kadar aday sınavı kazanmış olacaktır.

Konservatuvar Yetenek Sınavlarına Kimler Başvurabilir?

Konservatuvar yetenek sınavlarına lise mezunu olan, 21 yaşını doldurmamış ve aşamalı özel yetenek sınavını kazanan adaylar kabul edilirler.

Konservatuvarı Kazanmak İçin Nasıl Çalışılır?

Konservatuvar kazanmak için başarılı olmak için düzenli, disiplinli ve odaklanmış bir çalışma stratejisi izlemek önemlidir. Konservatuvar sınavları, öğrencilerin sanatsal yeteneklerini ve performanslarını ölçer, bu nedenle çalışma sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır.

Konservatuvar yetenek sınavlarında başarılı olmak için;

  • Müzik kursları
  • Bale kursları
  • Dans kursları
  • Oyunculuk kursları
  • Şan kursları eğitimler almak gerekir.

Konservatuvara nasıl girilir diyorsanız mutlaka konservatuvarın giriş sınav içeriğini ve formatını araştırın. Eğer müzik, tiyatro, dans gibi performans odaklı bir bölüme hazırlanıyorsanız, özel dersler almak önemlidir. Yetenekli bir öğretmenden birebir dersler alarak tekniklerinizi geliştirebilir ve performanslarınızı daha da ileri seviyeye taşıyabilirsiniz.

Ayrıca konservatuvar sınavlarında genellikle belirli repertuvar parçaları sunmanız beklenir. Bu nedenle repertuvarınıza zaman ayırın ve farklı türlerden ve zorluk seviyelerinden eserler çalışın. Çalıştığınız eserlerde duygusal ifade ve teknik becerilerinizi göstermeye özen gösterin.

Sanat Akademi İle Yetenek Sınavlarından Korkmayın! 

Sanat Akademi olarak müzik, sahne sanatları ve müzikoloji anabilim dallarının alt branşlarına hazırlanan öğrenciler için konservatuvara hazırlık eğitimleri veriyoruz. Doğru ve sağlam adımlarla ilerlediğimiz bu yolculukta daha önce yetenek sınavlarında çıkmış sorular üzerinden öğrencilerimizin bilgi ve becerilerini arttırmaya yönelik eğitimler planlıyoruz.

Uygulama ağırlıklı konservatuvara hazırlık eğitimlerimizin tamamında uzman eğitmenlerimizle öğrencilerimize sahne deneyimi kazandırıyor, heyecanlarını yenmelerini sağlıyor, müzik ve sahne sanatlarının zengin kültürünü edinmelerini destekliyoruz. Özverili ve planlı çalışma ile yetenek sınavlarında başarılı olmalarının önünü açıyoruz.

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 33 44