Sanat Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Sanatın Amacı ve İşlevi Nedir?

Sanatın Doğuş Amacı Nedir? İnsanlar Neden Sanat Yapar?

Edebiyat, müzik, tiyatro, resim, heykel, mimari ve sinema… Bu yedi sanat dalı uzun yıllardır hayatımızda. Peki ama sanatın asıl görevi ne? Yani insanlar neden sanat yapar? Dilerseniz sanatın doğuş amacından başlayarak ilerleyelim. Sanatın en önemli amacı, toplumların, kültürlerin ve çeşitli dönemlerin aktarımıdır.

Yani ilk sanat eserleri olarak kabul edilen mağara duvarlarına çizilen resimler, insanların yaşadıkları dönemleriyle ilgili bilgiler verir. Dolayısıyla sanatın amacı ve işlevi olarak sıralayabileceğimiz ilk unsur tabii ki tarih boyunca süren bilgilendirme işlevidir. Şimdi gelin, sanat icra etmenin amacı olan diğer faktörlere bakalım…

Sanatın En Önemli Amacı Nedir?

Çoğumuz sanatın asıl görevinin, eğlendirmek olduğunu düşünürüz. Aslında doğru, sanatın doğuş amacında bile estetik vardır. Yani, sanat toplumlara ve insanlara güzellik katmak için de yapılır. Sanatın amacı ve işlevi ile ilgili biraz daha gerilere gidecek olursak sanatın ilk çağlarda dinlere hizmet ettiğini de söyleyebiliriz. Geçmiş dönemlerde çoğu resim ve heykel, İncil’e ve Hıristiyan inançlarına göndermeler yapar. Buradan da net bir şekilde anlayabiliyoruz ki sanatın amacı bir tane değil; sanat her zaman, her toplumda ve her dönemde farklı amaçlarla var olur. 

Sanatın amacı nedir sorumuzu açıklamaya devam edelim. 

Sanat bir iletişimdir. Yani ilk çağlarda çizilen resimlerden tutun da günümüzde dinlediğimiz şarkılara kadar tüm sanat eserlerinde bir düşünce aktarımı vardır. Çoğu zaman kelimelerle ifade edilemeyecek pek çok düşünce, sanat yolu ile ifade edilir. 

Sanat bize kendimizi anlatır. Fark etmediğimiz ya da görmek istemediğimiz detayları gösterir. 

Sanatın amacından bir diğeri de ulusal kimliğin veya siyasi gücün simgesi olmasıdır.  Eleştirmek, kamuoyu yaratmak veya empoze etmek için de sanattan faydalanılabilir.

Aslında çoğu sanatçı, sanatın amacı ve işlevi konusunda sabit bir fikre sahip değildir. Sanatın içgüdüsel olarak geldiğini ve zaten her toplumda var olduğunu düşünür. Başka bir deyişle ifade edecek olursak sanatın amacı, kimliklerimizin tamamlanması gibidir. 

Bildiğiniz gibi sanatın en önemli amacı olarak sıralayabileceğimiz bir konu da iyileştirme gücüdür. Hatta günümüzde sanat terapisi adı verilen ve psikologlar tarafından önerilen bir sakinleşme, huzur bulma yöntemi de vardır. Sanat terapisini de sizler için bir sonraki yazılarımızda detaylıca ele alacağız. 

Sanat icra etmenin amacına yönelik olarak ünlü ressam Pablo Picasso şu cümleyi kurmuştur: Sanatın amacı, günlük hayatın tozunu ruhlarımızdan temizlemektir. 

Sanat Hem İyileştirici Hem de Motive Edici Bir Güç!

Sanatın amacı ve işlevi bu şekilde. Özetleyecek olursak sanatı iletişim kurmak, toplumlar eğitmek, bilgilendirmek, eğlendirmek, kültürel bir miras bakmak, düşündürmek veya hissettirmek için yapıyoruz. Bu noktada sanatçıların benimsedikleri idealler de sanatı icra etmenin amacında belirleyici olabiliyor. 

Sanat her yerdedir ve tarih öncesi çağlardan beri vardır. İnsanlar resim yapar, heykel yapar, yazar, çizer, şarkı söyler, enstrüman çalar ve oyunlar sahneler. Toplumun her kesimi, sanatsal şeyler yapmaktan hoşlanır. Ayrıca sanatı izlemekten ve deneyimlemekten de keyif alırlar. Dolayısıyla sanatın amacı üzerine fazlaca düşünmeye gerek yok. Sanat dallarından aldığınız zevk, hissettiğiniz mutluluk ve gördüğünüz güzellik, sanatın en önemli amacı…

[widget-186]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 33 44