- Konu Başlıkları
- Sanatın Özellikleri Maddeler Halinde Nasıl Sıralanabilir?
- Sanatın Özellikleri Nelerdir?
- Sanatın Öneminin Farkında Olmalıyız!
Sanatın Özellikleri Maddeler Halinde Nasıl Sıralanabilir?
Sanatın özelliklerine girmeden önce sanatın tanımını yapmak daha doğru olur. Sanat, çeşitli duyguların ve düşüncelerin estetik kaygısı ile aktarılmasıdır. Elbette bu aktarımın resim, tiyatro, mimari, sinema, edebiyat, müzik ve heykel gibi farklı dalları bulunur. Sanatın özellikleri olarak sıralayabileceğimiz ilk ayırt edici durum, her yaratının bir sanat eseri sayılmamasıdır. Yani şu anda bir sayfaya rastgele çizgiler çizen biri, sanatçı olduğunu ifade edemez.
Aynı şekilde notalara dikkat etmeden, belli bir ahenk tutturulmadan rastgele çalınan bir enstrüman için de sanat yapıldığından bahsedilemez. Sanatın tanımı gereği her zaman bir duygu aktarımı olması gerekir. Sanatın tanımından sonra şimdi de dilerseniz sanatın özellikleri nelerdir, birlikte bakalım.
Sanatın Özellikleri Nelerdir?
Sanatın özellikleri maddeler halinde astar, şekil, form, boşluk, doku, değer ve renktir. Sanatçılar, bu 7 değeri birleştirerek bir eser yaratır. Elbette her sanat eseri bu unsurların her birini içermez, ancak en az ikisi her zaman mevcuttur. Örneğin resim sanatının özelliklerini ele alalım. Sanatçı mutlaka resmi için bir renk belirlemiş, formunu düşünmüş, şekiller çizmiş ve çalışmasının astarını yapmıştır. Ya da tiyatronun özelliklerine bakalım. Tiyatro yazarı, eseri için bir değer belirlemiş ve kafasında fikirleri ile ilgili bir form oluşturmuştur. Birazdan sanatın özellikleri maddeler halinde sıralayacağız ancak öncelikle şunu söylememiz gerekiyor. Sanatın özelliklerine ek olarak eserlere “duygu” da katılması gerekiyor. İşte, sanatın özellikleri maddeler halinde:
-
Sanatın özellikleri gereği mutlaka işlevsel bir amaca sahip olması gerekir.
-
Sanat estetik değer ve kaygıya sahip olmalıdır.
-
Kişiye, sanatın önemini aktarmalıdır.
-
Sanat, yüzyıllardır kültürün bir parçasıdır.
-
Sanat, hayal gücünün bir sonucudur.
-
Sanatın dalları, duyarlılığı ve farkındalığı geliştirmelidir.
-
Sanat duygulara ve zihne hitap etmelidir.
-
Sanat, kültürler hakkında yorum yapabilme fırsatı sunmaktadır.
-
Sanatın önemi, kendini bağımsızlığıyla da gösterir. Sanat eserleri, her zaman bağımsız olmalı, toplumun ortak sorunlarıyla ilgilenmelidir.
-
Sanatın özellikleri kısaca nasıl sıralanabilir diyecek olursanız da sanat eşittir toplumun sesi diyebiliriz.
Sanatın özellikleri genel olarak bu şekilde. Fakat her bir sanat dalının da kendine has farklı özellikleri bulunuyor. Örneğin, resim sanatının özellikleri:
-
Resim sanatının özelliklerinden ilki; duygu ve düşüncelere hitap etmesidir.
-
Resimde mutlaka hareket, ışık, renk, mekan ve hacim olmalıdır.
-
Resim sanatında estetik kaygı bulunmalıdır.
-
Resim sanatı bilişsel becerilerin gelişmesini desteklemektedir.
-
Ayrıca çocukların eleştirel düşünme, empati ve yaratıcılık gibi değerli becerileri edinmelerini sağlamaktadır.
-
Güzellik formuna önem vermeden resim sanatında başarılı eserler üretilemez.
-
Kompozisyonlar genellikle hikaye oluşturma fikriyle düzenlenmelidir.
-
Resimler, sosyal bir ifade oluşturmalı, keyif vermeli ya da günlük hayatı şekillendirmelidir.
Sanatın Öneminin Farkında Olmalıyız!
Sanatın özellikleri, bu şekilde… Aslında her birimiz, sanatın bir dalıyla mutlaka yakından bir ilişki içerisindeyiz. Ya resim çiziyoruz ya müzik dinliyoruz ya da tiyatroya gidiyoruz. Sanat, yalnızca yaratıcılar için değildir. Tiyatroya, müziğe, edebiyata ya da resme ilgi duyan herkes, sanatın önemini fark etmiş demektir. Sanat, uzun yıllardan beri bireylerin duygularını ve düşüncelerini ifade edebildikleri bir araç olmuştur.
Sanat, duygularımızı ve fikirlerimizi işleme aracı olduğu için kültürel ve sosyal hayatta da yeri önemlidir. Aynı zamanda öğrenme, öğretme ve iletişim için de önemli bir araçtır. Sanatın özelliklerinden en önemlisi de tarih için önemli bir kaynak olmasıdır.
[widget-186]