Sanat Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Çocuğuna Keman Dersi Aldıran Ailelerin Sık Yaptığı Hatalar – Bu Hatalara Düşmeyin!

Çocukların Keman Öğrenme Sürecinde Ailelerin Rolü

Çocuklar için keman kursu, bilişsel büyümeye yardımcı olduğu, motor becerileri desteklediği ve çocuklar arasında öğrenme ve anlama becerisini geliştirdiği bilinen en etkili yöntemlerden biri. Bu yüzden de ailelerin çocuklarını müzikle buluşturmak için en çok tercih ettiği eğitimlerden biri. Uzmanlar ve çocuk gelişimciler de çocukların mümkün olan en erken dönemde keman kursuna gönderilmesini, bunun mental gelişimleri açısından önemli olduğunu dile getiriyor.

Hal böyle olunca aileler de çocuklar için keman kursu araştırmaya başlıyor. Yalnız hem keman kursu arama sürecinde hem eğitim esnasında ailelere çocuklarını destekleme noktasında her zamankinden daha fazla görev düşüyor. Özellikle 3-6 yaş dönemindeki çocuklar, yeteri kadar yaşam tecrübesine sahip olmadıkları için hata yapmaya meyilli olabiliyor. Bu yüzden çocuğuna keman dersi aldıran ailelerin sık yaptığı hatalar, çocukların müzikal hevesini sonlandırmasına neden olabiliyor.

Çocuğuna Keman Dersi Aldıran Ailelerin Sık Yaptığı Hatalar

Çocuklara keman eğitimi diğer tüm müzik enstrümanlarında olduğu gibi uzun ve yorucu olabiliyor. Bu noktada ailelerin çocuklara sabırlı olma, istikrarlı bir şekilde çalışma ve bol bol pratik yapma konusunda destek olması bekleniyor. Çünkü hiçbir zaman, hiçbir müzik aleti hemen öğrenilemez ve sıkı çalışmadan asla kavranamaz. Keman dersleri, 4-6 yaşındaki çocukların disiplin, sabır ve rutin gibi becerilerini geliştirmeleri için harika bir yol. Ancak onların bu müzik yolculuğunda çocuğuna keman dersi aldıran ailelerin sık yaptığı hatalar da çeşitli olumsuz durumlara yol açabiliyor. 

1-Çocuğunuza Eksiklerini Asla Sert Bir Biçimde İfade Etmeyin

Çocuk keman kurslarında verilen her bilgi ya da öğretilen her hareket, çocuklar tarafından hemen özümsenecek ya da kavranacak diye bir şey yok. Çocuk keman eğitimlerinde ara ara bocalamalar ve yavaşlamalar olabilir. Önemli olan çocuğun hevesini ve ilgisini kırmadan olabildiğince yumuşak bir biçimde bu durumu belirtmek. “Beceremiyorsun, yapamıyorsun, olmadı, hala hataların var” gibi sert ve kırıcı ifadelerdense “İyisin ama daha iyi olabilir, bence şuraları geliştirirsen çok daha güzel olabilir” gibi mümkün olduğunca anlayışlı bir ifadeyle eksikleri belirtmekte fayda var.

2-Çocuğunuza Keman Kursunu Yanlış Tanıtmayın

Çocuğuna keman dersi aldıran ailelerin sık yaptığı hatalardan biri de çocuğun keman çalmayı daha iyi öğreneceği düşüncesiyle kursla ilgili yanlış tanımlamalar yapılmasıdır. “Çalışmazsan öğretmenin kızar, hata yaparsan ceza alırsın, başaramazsan eğitimin sonlanır.” gibi katı ve yanlış ifadeler, çocukta keman kursunun kuralcı, disiplinli ve soğuk bir ortam olduğu izlenimi uyandırabilir. Halbuki çocuk keman kursları, çocuklara keman çalmayı oyunla, şarkıyla ve dansla öğreten kurumlardır. Çocuklarla empati yaparak, onlar için keyifli bir ortam oluşturarak keman çalmayı öğretmektedir. Bu yüzden onları, çocuk keman kursu üzerinden korkutmak, yanlış bir davranış olur.

3-Çocuğunuzu Kimseyle Kıyaslamayın

Çocuğuna keman dersi aldıran ailelerin sık yaptığı hatalardan bir diğeri, kıyas yapmaktır. Çocuklar, özellikle erken çocukluk dönemindekiler, başkalarıyla kıyaslandıklarında kendilerini yetersiz hissetmeye başlayabilir, bu durum hem onun müzik hevesini söndürürken hem de gelecek yaşamında çeşitli kaygı problemlerine yol açabilir. Dolayısıyla “X keman çalmaya başlamış, neden hala sen çalamıyorsun” demek, çocuğun müzik eğitimine dair kurduğu hayalleri yıkabilir.

4-Çocuğunuzun Becerikli Olmadığını Düşünmeyin

Çocuğuna keman dersi aldıran ailelerin sık yaptığı hatalardan bir başkası da keman çalarken yapılan hatalar yüzünden çocukların yeteneksizlik ve beceriksizlikle suçlanması. Hatalar olabilir, bu çok normaldir. Ayrıca keman çalmayı öğrenmek için illaki yetenekli olmaya da gerek yoktur. Doğru bir çocuk keman eğitimi ile yetenekler sonradan da kazanılabilir. Önemli sıkı çalışmak ve istemektir. Şöyle düşünün, yetenekli ama düzenli çalışmayan, eğitim sürecini boşlayan bir çocuk mu yoksa daha az yetenekli olup alıştırmalarını günü gününe yapan, derslere düzenli şekilde katılan bir çocuk mu keman çalmayı daha iyi öğrenebilir?

Keman Çalarken Yapılan Hatalara Karşı Tolere Edici Olun

Çocuklar, çocuk keman kursuna başlarken öğretmenlerinin ve ailelerinin desteğini yanlarında ister. Bu yüzden onların yalnızca eksiklerini, hatalarını ve geliştirmesi gereken yönleri görmek ve bunları söylemek, doğru bir yöntem değildir. Çocukların başarıları tebrik edilmeli, çalışmaları takdir edilmeli ve çabaları görülmelidir.

Çocuğuna keman dersi aldıran ailelerin sık yaptığı hatalara düşmemek ve keman çalarken yapılan hatalara karşı daha anlayışlı tavırlar sergileyebilmek için keman kursu sürecini çocuğunuzla birlikte yürütün, pratikleri, çalışmaları ve performansları onunla birlikte değerlendirin. Bu, çocuğunuzun kendini çocuk keman kursunda çok daha iyi hissetmesini sağlayacaktır.

[widget-190]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 33 44