- Konu Başlıkları
- Oyun Oynamanın Çocuğa Olan Katkılarını Azımsamayın! – Çocuk Oyunları Hobi Sayılır Mı?
- Oyun Oynamak Her Çocuğun Hakkı! – Oyunların Çocuk Gelişimine Etkisi ve Faydaları
- Video Oyunları Oynamak Hobi Midir? – Video Oyun Oynamak Zararlı Mı?
- Peki Ya Zararları? – Video Oyun Oynamak Hobi Midir?
Oyun Oynamanın Çocuğa Olan Katkılarını Azımsamayın! – Çocuk Oyunları Hobi Sayılır Mı?
Anne babalar çoğu zaman çocuklarının oyun oynamak yerine daha faydalı olacaklarını düşündükleri sanat, spor vb. alanlarla ilgilenmelerini ister. Elbette çocuk gelişimi açısından bunların da etkisi büyüktür. Ancak oyunların gelişime etkisi de hiçbir zaman azımsanmamalıdır. Kimi zaman ebeveynlerinin düşündüğünün aksine oyun oynamak hobi midir sorusuna kesinlikle olumlu bir yanıt vermek ve hatta çocuk oyunları hobi olmaktan da öte adeta bir ruhsal besin kaynağı olduğunu vurgulamak gerekir.
Çocuk oyunları hobi olarak çocukların tıpkı sanata ve spora yönelik aktiviteler gibi fiziksel, sosyal, zihinsel ve duygusal gelişimlerini destekler. Çocuk oyunları; birçok yönüyle dünyayı tanımaya, keşfetmeye ve örenmeye yönelik pek çok uygulama ve yöntem barındırır. Tüm bunlar aslında çocuğun kendi öğrenme hızını, yeteneklerini, farkındalığını arttırması açısından önem taşıyan faktörlerdir.
Oyun Oynamak Her Çocuğun Hakkı! – Oyunların Çocuk Gelişimine Etkisi ve Faydaları
Oyun oynamak hobi midir sorusuna yanıt verdiğimize göre oyunların gelişime etkisi açısından da bu konuya eğilmenin faydalı olacağına inanıyoruz. Yukarıda kısaca değinmiş olsak da oyunların çocuklara sağladığı kazanımları bir paragrafla geçmek yerine daha ayrıntılı göz atmaya değeceğini düşünüyoruz. İşte oyunların çocuk gelişimine etkisi açısından öne çıkan noktalar ve faydaları:
- Çocuk oyunları çocukların tanıma, keşfetme ve öğrenme mekanizmalarını harekete geçirir.
- Merak ve keşif duygularını arttırır.
- Fiziksel dayanıklılıklarını arttırır.
- Odaklanma sürelerinin artmasına yardımcı olur.
- Bedensel farkındalıklarını geliştirir.
- İletişimsel becerilerini güçlendirir.
- Sosyal zekalarını geliştirir.
- İşbirliği ve yardımlaşma gibi değerleri öğretir.
- Kendini ifade etmeyi öğrenmelerini sağlar.
- Özgüvenlerini arttırır.
- Yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini arttırır.
- Hayata hazırlanmalarını sağlar.
- Toplumsal ilişkileri ve olguları anlamalarını kolaylaştırır.
Video Oyunları Oynamak Hobi Midir? – Video Oyun Oynamak Zararlı Mı?
Geleneksel çocuk oyunları hobi sayılır mı sorusunu ele almaya çalıştık. Ancak geleneksel oyunların yanı sıra gelişen teknolojiyle birlikte çocukların; telefon, tablet, oyun konsolları ve bilgisayarlar aracılığıyla oyun oynadığını görmezden gelmemek gerekir. Üstelik anne babaların bu konuda biraz önyargılı olduğu da düşünülürse video oyunları oynamak hobi midir sorusunu ayrıca ele almak faydalı olabilir.
Aslında konsol, bilgisayar ve mobil oyunların çocuk gelişimine etkisi açısından incelendiğinde olumlu birçok kazanım barındırdığını söyleyebiliriz. Her şeyden önce video oyunları oynamak, ciddi bir odaklanma ve dikkat gerektirir. Bu da çocukların zihinsel gelişimlerine önemli ölçüde katkı sağlayan faktörlerin başında gelir.
Ayrıca motor fonksiyonların gelişimi açısından da video oyunları oynamanın faydalarını göz ardı etmemek gerekir. Oyunların çoğu, doğru zamanda bir veya birkaç tuşa tıklamaya ve çevre farkındalığına dayalıdır. Bu da ince motor hareketlerin gelişimi ile birlikte el-göz-zihin koordinasyonunun gelişmesi açısından da önemlidir.
Peki Ya Zararları? – Video Oyun Oynamak Hobi Midir?
Ancak burada unutulmaması gereken her şeyin fazlasının zarar olduğudur. Uzmanlar; günde yaklaşık 1 saat video oyunları oynamanın çocukları gelişimine katkı sunduğunu vurgulamaktadır. Ancak bu süre çok aşıldığında dikkat ve konsantrasyon bozukluğunun yanı sıra fazla hareketsizliğe bağlı fiziksel sorunlar da ortaya çıkabilmektedir.
Bunun dışında elbette çocukların üzerinde bırakacakları etkiler ve özenme gibi durumlar açısından ebeveynlerin; çocuklarının hangi oyunları oynadıkları üzerinde denetim sahibi olması da oldukça önemlidir. Çocukların yaş grubuna, psikolojilerine ve algı düzeylerine uygun olmayan oyunlar; elbette zihinsel ve ruhsal açıdan zararlı olabilir! Ancak bu noktada tüm suçu video oyunlarına atmak yerine gelişimlerine katkı sağlayacak oyun seçimleri ile bu durum ortadan kaldırılabilir ve çocuk gelişimi açısından faydalı yönlerinden yararlanılabilir.
[widget-185]