Sanat Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

İsteyen Herkes Sanatçı Olabilir mi? Gerçek Sanatçılık Nedir?

Nasıl Sanatçı Olunur? Sanatçı Kime Denir? 

Herkes sanatçı olabilir mi? Çoğu zaman bir şarkıyla ünlü olan ya da herhangi bir dizide boy gösteren kişilerin sanatçı diye addedilmesi, nasıl sanatçı olunur, sanatçı kime denir, gerçek sanatçılık nedir ve kimler sanatçı olabilir gibi tartışmaların önünü açar. 

Sanatçı olmak için sanatın edebiyat, müzik, resim, heykel, mimari, sinema ve tiyatro gibi dallarında eserler üretmek gerekir. Peki, sanatın dallarında bir şeyler üreten herkes sanatçı olabilir mi? Gelin, ayrıntılı bir şekilde inceleyelim.

 

Herkes Sanatçı Olabilir mi? Sanatçı Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Herkes sanatçı olabilir mi konusunu açıklamaya Atatürk’ün özet niteliğindeki bir ifadesiyle başlamak istiyoruz. Büyük önder gerçek sanatçılıkla ilgili olarak “Efendiler; hepiniz milletvekili olabilirsiniz. Bakan olabilirsiniz, hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz. Fakat sanatçı olamazsınız.” diyerek aslında bu tartışmanın yanıtını seneler öncesinde vermiş. Ancak biz yine de sizler için gerçek sanatçılık nedir ve sanatçı kime denir gibi sorulara cevap vereceğiz.

Sanatçı Kime Denir?

Sanat; insan yaratıcılığının bir ifadesidir. Dolayısıyla sanatçı olmak kavramının kökeninde yaratıcılık vardır. Ama şunu da mutlaka söylemek gerekiyor ki sanat, geliştirilebilen bir unsurdur. Yani sanatçı olmak için sanata dair bir yaratıcılıkla doğmak zorunda değilsiniz fakat yeterli tutkuya ve beceriye sahipseniz bu yaratıcılığı geliştirebilirsiniz.  

Tabii ki eline bir peçete alıp üzerien karalamalar yaptığınızda ortaya bir sanat eseri çıkarmadığınız için sanatçı sayılmazsınız. Ya da aynı şekilde, bir piyanonun başına geçip rastgele tuşlarına basmak, gerçek sanatçılık değildir. Sanatta her zaman duygu ön plandadır. Yani sanatçı olmak için ilk olarak yarattığınız eserlere duygu katmanız gerekir. Bu doğrultuda sanat yapanlar kimlerdir sorusu için verebileceğimiz en doğru yanıt; ekonomik ve sosyal gerçekleri yansıtan, duygulara yer veren ve estetik kaygısı ile yaratılan eserler oluşturan kişilerdir.

Nasıl Sanatçı Olunur?

Sanatın dallarında üretim yapan herkesin sanatçı olmadığını söyledik fakat sanatın öznel olduğunu da unutmamak gerekiyor. Sanat, kendinizi pek çok farklı şekilde ifade etmenize izin veren yaratıcı bir ortam. Dolayısıyla yapabileceklerinizin sınırı yok. Ancak yolları var. 

İlk adım olarak ne tür sanat yapmak istediğinize karar verin. Resim mi çizmek istiyorsunuz, el becerinize mi güveniyorsunuz yoksa duygularınızı jest ve mimikle daha iyi ifade ettiğinize mi inanıyorsunuz?

Sanatçı olmak için tek bir alanda uzmanlaşmak zorunda da değilsiniz. İlgi alanlarınızın nerede olduğunu bulmak için farklı sanat türlerini deneyebilirsiniz. Müziği seviyorsanız, bir enstrüman çalmayı veya şarkı söylemeyi deneyin. 

Sanatçı olmak için ikinci adım olarak ne tür bir çalışmak yaratmak istediğinize karar verin ve bu konuda mutlaka bir eğitim alın. Alanınız her ne olursa olsun, eğitim aldığınızda gerçek sanatçılık için bir adım daha atmış olursunuz. 

Tabii ki sanatçı olmak için yapacaklarınız bununla sınırlı değil. Kendinize mutlaka bir ilham kaynağı bulmanız gerekir ki bunda çok zorlanacağınızı da düşünmüyoruz. Hayvanlardan, çiçeklerden, gökyüzünden, insanlardan, aşktan, hüzünden, güneşten ya da bulutlardan… Çevrenizdeki pek çok şeyden ilham alabilirsiniz. Aslında sanat yapanlar kimlerdir sorusunun esas yanıtı bu noktada karşımıza çıkıyor. Kendine yaşamın her alanından bir ilham ve motivasyon kaynağı bulabilen kişiler, sanatçı olmak için yolu yarılamış demektir. 

Gerçekten Sanatçı Olmak İstiyorsanız Vazgeçmeyin!

Kimler sanatçı olabilir, sanat yapanlar kimlerdir ve herkes sanatçı olabilir mi gibi soruların yanıtı bu şekilde. Bir şeyde iyi olmak zaman ve çaba gerektirir. Bu yüzden sabırlı olun ve gelişimin yavaş bir süreç olduğunu unutmayın. Gerçek sanatçılık, anında elde edilebilecek bir sonuç değil. 

Mutlaka ama mutlaka gelişiminize önem verin. Sanat gruplarına katılın, kendinize bir portföy oluşturun, mümkünse sizin gibi zevkleri ve yetenekleri olan kişilerle irtibat halinde olun. Görsel sanatlarla ilgileniyorsanız, müzeleri ziyaret edin. Müzikle ilgileniyorsanız, konserlere gidin. Bu gibi aktivitelere katıldığınızda ve gerçek sanat eserlerini incelediğinizde herkes sanatçı olabilir mi sorusunun yanıtlarını daha iyi anlayacağınızdan eminiz.

[widget-186]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 33 44